Климатичните промени ще докарат нови бежанци от АфрикаДоц Георги Бърдаров

...
 Климатичните промени ще докарат нови бежанци от АфрикаДоц Георги Бърдаров
Коментари Харесай

Пандемията върна младите на село

 
Климатичните промени ще докарат нови бежанци от Африка
Доц Георги Бърдаров е учител в Софийския университет по икономическа география. По-точно, по етнорелигиозни спорове. На тях са отдадени и първите му два романа - художествена литература, в която преплита интереса си към тематиката -  " Аз още броя дните " и " Абсолво те ". Той получи няколко награди за творбите си. " Стандарт " беседва с него най-вече за демографските промени в страната. И за историята, която той чака да го откри.
Основният проблем за демографския срив не е ниската раждаемост, а високата смъртност, споделя Георги Бърдаров в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
- Доц. Бърдаров, състоя ли се бейби-бумът, за който толкоз доста се говореше по време на ковид-кризата?

- В началото на ковид-кризата бяха планувани няколко демографски процеса. Аз бях песимистичен към всички от тях, че ще се случат. Но за моя изненада някои въпреки всичко се сбъднаха. Бейби-бумът обаче не е измежду тях - няма по какъв начин да чакаме, че когато затворим хората, ще имаме внезапен скок на раждаемостта, както е било в предишното. В някои региони имаме леко нарастване, в други  имаме спад на ражданията, само че няма по какъв начин да отчетем нарастване в края на годината.

Обаче това, което се случи, въпреки аз първо да не имах вяра, че ще стане, е завръщането на хората към селата. Става дума за младежите, цифровите номади - тези, които могат да работят от всяка точка онлайн, където и да са. Много от тях се ориентират към дребни обитаеми места покрай столицата, където живеят и работят онлайн.

- А каква е демографската обстановка в страната?

- Винаги съм казвал, че в България главният проблем в демографската обстановка не е ниската раждаемост, която е сходна в цяла Европа. Не е и застаряването. Основният проблем за демографския ни срив е високата смъртност, която стана още по-сериозна по време на пандемията. Вторият проблем е намаляването на младото и интензивно население. А третият е, че за страна с такава дребна територия имаме съществени демографски несъответствия - обезлюдяване на Северозападна България, обезлюдяване на Централна северна България, на Странджа-Сакар.

- В същото време има бягство към столицата?

- Не единствено към София, а и към Кърджали, Пловдив и други огромни градове. Но както споделих, техните жители търсят по-малки села наоколо, където могат да бягат краткотрайно и да работят и това евентуално е разследване от пандемията.

- Вие преподавате в Софийския университет етнорелигиозни спорове. Какво се случва сега с бежанската рецесия?

- В момента бежанската рецесия отстъпи на назад във времето пред ковид-кризата. Но тя сега не е най-актуалната в България, тъй като страната ни е заобикаляна от бежанците най-вече по стопански аргументи. Европа ще продължава да има сходен проблем до момента в който има спор с талибаните и Афганистан.Да не приказваме, че се обрисува още един различен бежански поток - младежите от Африка на 15-16 години, които би трябвало да се хранят, би трябвало да работят и не могат да намерят занаят там. Те биха емигрирали и по още една причина - поради климатичните промени, защото скоро няма да имат достъп до вода за пиянство или миене.

- На какъв брой езика приказват към този момент романите Ви?

- Преведени са на няколко, само че ще излязат чак през 2022 година. Иначе имам алманах с разкази, а оттук насетне чакам някоя история да ме откри сама.    
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР